menu

11 tips om bij te dragen aan een beter milieu!

Home11 tips om bij te dragen aan een beter milieu!
Home11 tips om bij te dragen aan een beter milieu!

Deze maand wordt er enorm veel aandacht besteed aan het milieu, met initiatieven als #meiplasticvrij, #afvalvrijmei en #ikdrinkkraanwater. Wij verzamelden wat er geschreven werd rond deze thema’s, en goten het in een handig overzichtje.

Tip 1 : Drink kraantjeswater

AquaFlanders, koepelvereniging van de Vlaamse drinkwaterbedrijven, lanceerde de campagne #ikdrinkkraanwater. Met de steun van een aantal BV’s wordt het drinken van kraanwater aangemoedigd. Je vraagt je misschien af waarom: wel, de gemiddelde Belg verzet zo’n 130 liter flessenwater per jaar, voor een totaal van anderhalf miljard plastic flessen.

Op zich is dat flessenwater eigenlijk nergens voor nodig, want kraanwater wordt strenger gecontroleerd, heeft een veel kleinere impact op het milieu, is een stuk goedkoper en met een drinkwaterfilter van EcoWater erbij smaakt het nog heerlijk ook.

 

Daarbij, voor elke kraanwater-selfie met de hashtag #ikdrinkkraanwater schenkt AquaFlanders 1 euro aan Join for Water, een NGO die werk maakt van drinkbaar water in Afrika en Latijns-Amerika. Reden genoeg, toch?

Tip 2: Koffiebeker en waterfles

Ben je on the road? Doe het kraanwater uit tip 1 in een handige herbruikbare drinkfles. Trouwens, plastic bekertjes zijn zo 2018. Schaf jezelf een leuke beker aan voor koffie, zo help je het milieu een handje! In onze showroom in Wetteren kan je terecht met je eigen waterfles en in veel koffiebars kan je je eigen koffiebeker laten vullen!

Tip 3: Lunchbox

Je lunch vervoer je in een lunchbox, in plaats van in zilverpapier. Aluminiumfolie kost enorm veel energie om te produceren is geen duurzaam product, want na één keer gebruiken vliegt het in de vuilnisbak!

Tip 4: Met de kastrol naar de frituur

Ga frietjes halen met je eigen kastrol, in plaats van in een plastic wegwerpbakje. In sommige frituren krijg je er zelfs korting voor.

In het kader van #afvalvrijmei doet Limburg.net nu een leuke actie waarbij je kans kan maken op gratis friet. Ga deze week nog met je kastrol naar de frituur en post een foto op hun Facebook pagina. Veel succes!

De volgende tips gaan over de keuken en de badkamer, plaatsen waar wij bij EcoWater echt thuis zijn. Lees dus verder voor nog handige tips!

Tip 5: Poetsproducten

In verpakkingsvrije winkels kan je terecht om je fles poetsproduct te laten bijvullen. Geen verpakkingsvrije winkel in je buurt? Koop dan je poetsproduct in zo groot mogelijke verpakkingen, en vul eventueel een kleinere bus zelf bij.

Ook de keuze van je poetsproduct zelf kan een grote invloed hebben, je gaat best voor een milieuvriendelijk poetsproduct. De stoffen die vrijkomen bij traditionele poetsproducten kunnen zelfs schadelijk zijn voor jouw gezondheid.

Wil je daarenboven je verbruik van detergenten tot de helft verminderen? Schaf dan een waterontharder van EcoWater aan!

Tip 6: Je kan zonder plastic folie

Je kan plastic folie vervangen door bijenwasdoek. Dat materiaal is van nature antibacterieel, schimmelwerend en luchtdoorlatend.

Het beste gedeelte? Je kan zo’n doek zelf maken – op de site van radio2 staat uitgelegd hoe.

Tip 7: Losse thee

Je wist waarschijnlijk dat theezakjes soms lang in de winkel liggen, waardoor ze oud worden en hun smaak verliezen, maar wist je ook dat theezakjes plastic bevatten? Ga dus voor losse thee en een theeklemmetje. Met water van EcoWater komen de smaken zelfs helemaal tot hun recht.

Tip 8: Natuurlijke spons

In plaats van synthetische sponsen, gebruik een natuurlijke spons. Dit is zeer hygiënisch en aanbevolen voor mensen met een allergie of met gevoelige huid. Nu, als je een gevoelige huid hebt, is het installeren van een waterverzachter ook een strak plan.

Nog een tip: laat je natuurspons niet in aanraking komen met kokend water. Je kan je spons wassen in de wasmachine (in een waszak), op het wol-programma.

 

Tip 9: Zeep

Herken jij alle ingrediënten van vloeibare zeep? Vaak zitten er veel chemische stoffen en conserveermiddelen in, terwijl een ouderwets stuk zeep nauwelijks chemische stoffen bevat, weinig verpakkingsmateriaal nodig heeft, en je handen even zuiver krijgt.

Tip 10: Bamboe wattenstaafjes

Wattenstaafjes zijn ook een single use plastic. Ban dit uit je leven, en gebruik wattenstaafjes van bamboe – jij merkt het verschil niet, de natuur wel.

Tip 11: Shampoo uit een doosje

Shampoo hoeft niet uit een fles te komen, het kan perfect in vaste vorm, zoals een stuk zeep. Er zijn verschillende aanbieders van shampoo in vaste vorm, zonder al die extra additieven die je haren toch niet nodig hebben. Zeker niet als je zacht water gebruikt, maar zo ver was je al, natuurlijk!  

Bonus tip: Scheermes

Voor de durvers: gebruik een traditioneel scheermes van roestvrij staal, in plaats van wegwerp scheermessen. Extra stoer, gaat veel langer mee én je hebt een gladder resultaat!

 

De boodschap is dus om plastic en onnodig afval te vermijden. Niet enkel tijdens de maand mei, maar elke dag. We doen dit niet enkel voor onszelf, maar ook voor onze kinderen, ons medemens en het milieu! Wil je weten hoe wij je kunnen helpen om je voetafdruk te verkleinen? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder! 

Contacteer ons voor meer informatie!

Contact form

EcoWater Systems Europe NV deelt deze gegevens nooit met derde partijen. Uw gegevens worden enkel gebruikt om te beantwoorden aan uw vraag. Voor meer informatie kan u ons privacybeleid raadplegen.