header-image
 

Zorgsector

Waterbehandeling op maat.

In de zorgsector is zuiver water van groot belang. Niet alleen om de veiligheid van patiënten te garanderen, maar ook om apparatuur te beschermen en ervoor te zorgen dat toestellen zo lang mogelijk hun optimale werking behouden. Bovendien gebruiken ziekenhuizen water voor uiteenlopende toepassingen die vaak een andere waterkwaliteit vereisen. Voor al die toepassingen biedt EcoWater een oplossing op maat.
 

Waterbehandeling op maat: efficiënt en besparend

Maatwerk is voor EcoWater een evidentie. De juiste oplossing voor waterbehandeling garandeert immers niet alleen water van de juiste kwaliteit: ze zorgt er tevens voor dat er zoveel mogelijk water en energie bespaard wordt. Om op elke vraag een antwoord te bieden beschikken wij zowel over compacte oplossingen als over grote, modulaire installaties die makkelijk te combineren en uit te breiden zijn. Neemt jouw waterverbruik dus toe, bv. omdat er nieuwe apparatuur is aangekocht, dan bekijken wij graag hoe we de bestaande installatie kunnen uitbreiden.

Jarenlange ervaring en opgebouwde expertise

Doorheen de jaren heeft EcoWater ervaring en kennis opgebouwd met diverse projecten. Indien gewenst werken wij in het voortraject samen met studieburelen of de technische dienst, of met de technische dienst of andere stakeholders bij de uitvoering. Daarnaast beschikken we ook over een eigen denktank met de nodige expertise. Op die manier kan je een volledig project aan EcoWater toevertrouwen, al vanaf de eerste denkoefening. We bekijken elke opdracht hoe dan ook met een kritisch oog en gaan altijd op zoek naar de beste oplossing.

Ontzorging over de hele productiecyclus

EcoWater is niet alleen fabrikant van waterbehandelingsystemen: wij voorzien je van de beste service over de volledige productiecyclus, van aankoop tot onderhoud. Daarnaast onderhouden wij ook installaties van andere merken. Elke klant beschikt bovendien over een SPOC en heeft zo dus één aanspreekpunt voor al zijn vragen.

Verschillende onderhoudscontracten

Voor het onderhoud van jouw installatie heb je de keuze uit verschillende onderhoudscontracten. Zo is EcoWater een van de weinigen in de sector die zowel aan preventief als aan correctief onderhoud doet. Wil je slechts 1 keer per jaar een onderhoud laten uitvoeren of liever maandelijks? Alles is mogelijk afhankelijk van jouw wensen, de gekozen installatie en het verbruik of gebruik van het behandelde water. Ook onze interventiedienst staat 24/7 voor je klaar. Onze experten bevinden zich verspreid over heel Vlaanderen zodat er altijd iemand in de buurt is.

Onze cases in de zorgsector

EcoWater ondersteunt verschillende ziekenhuizen om aan hun waterbehoeftes te voldoen. Zo voorzien we o.a. het onderhoud voor het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) in onderaanneming van hun facility partner, en werken we ook samen met het CHU Brugmann (Brussel), het AZ Turnhout (campus Sint-Elisabeth) en het AZ Sint-Vincentius (Deinze). Hieronder lees je meer over deze projecten en kan je telkens doorklikken naar de uitgebreide cases.

Ecowater CHU Brugman

CHU Brugmann

Installatie voor Ultrapuur water

Ultrapuur water door een installatie met korte terugverdientijd  

Het CHU Brugmann is al vele jaren klant bij EcoWater. We installeerden verschillende toestellen bij hen en voorzien ook het jaarlijkse onderhoud van zowel onze als andere installaties. We lichten graag 2 projecten toe die we hier recent uitvoerden:

Een eerste vraag van CHU Brugmann betrof een bestaande installatie met mixed bed-harsen. De harsen in deze installatie moesten erg vaak vervangen worden, wat ook aanzienlijke kosten met zich meebracht. Daarom gingen we aan de slag om een oplossing te bedenken die minder hars verbruikt. Hierdoor zullen de kosten dalen en zal de behaalde winst (o.a. omdat de toestellen minder energie verbruiken en minder onderhoud vereisen) op termijn de installatie terugverdienen.

Rekening houdend met de behoefte aan water en de inkomende waterkwaliteit kozen we voor een opstelling met o.a. een duplex-waterontharder met inline hardheidsmeting (die bij afwijkingen meldingen geeft aan het gebouwbeheersysteem), een systeem voor omgekeerde osmose en een buffervat met circulatie, CO₂-slot en UV-lamp. De laatste afvlakking gebeurt tot slot met mixed bed-harsen.

Dankzij de nieuwe opstelling gaan de mixed bed-harsen veel langer mee. We spreken nu (afhankelijk van het waterverbruik) over maanden, waar dit vroeger slechts dagen waren.


Ecowater CHU Brugman

CHU Brugmann

Opvangen van toegenomen waterverbruik

Waterbehandeling in het CHU Brugmann (Brussel)

Nieuwe quadplex-ontharder om toegenomen waterverbruik op te vangen

Vanuit CHU Brugmann kwam de vraag om drukvallen op te lossen over een bestaande installatie. Na een gedetailleerde diagnose bleek het verbruik over deze installatie tot 70 m3 per dag te gaan, terwijl de oorspronkelijke installatie gedimensioneerd was op een verbruik van slechts 15 m3 per dag. Een van de oorzaken van die stijging was dat nu ook de koeling van de autoclaven met zacht water gebeurt.

Om een dagverbruik van 70 m3 te leveren waren grotere harstanks nodig. Een standaard duplex-opstelling was echter geen optie; de harstanks zouden dan te groot worden voor de beschikbare ruimte. Daarom verdeelden we het nodige harsvolume over 4 kleinere tanks die met eenzelfde controller worden aangestuurd en die zonder enig probleem het gevraagde debiet aankunnen. Waar onze concullega’s enkel met grotere harstanks werken, is deze oplossing met meerdere kleine tanks uniek op de markt.


Ecowater AZ Sint-Vincentius

AZ Turnhout

Ultrapuur water voor de dialyseafdeling

Ultrapuur water voor de dialyseafdeling in het AZ Turnhout

Op de Sint-Elisabeth-campus kregen we de kans om de waterbehandeling van hun nieuwe dialyseafdeling in beeld te brengen. In deze case bespreken we het volledige traject, vanaf de montage in ons magazijn tot de installatie ter plaatse.

Op basis van het gevraagde debiet, de inkomende waterkwaliteit aan de ingang en de gevraagde waterkwaliteit aan de uitgang kozen we voor een opstelling met een duplex-ontharder; een toestel voor omgekeerde osmose; een buffervat met circulatie, UV- en bacteriefilter en afvlakking met mixed bed-harsen.
 

Montage in eigen magazijn

In ons magazijn werden zoveel mogelijk onderdelen getest en voorgemonteerd, zodat we zeker waren van een optimaal eindresultaat. Op twee dagen tijd werden alle toestellen in de technische ruimte geïnstalleerd, onder meer met hulp van de technische dienst van het ziekenhuis.


Ecowater AZ Sint-Vincentius

AZ Sint-Vincentius

Waterbehandeling sterilisatie-afdeling 

Waterbehandeling voor de nieuwe sterilisatie-afdeling in het AZ Sint-Vincentius

In het AZ Sint-Vincentius werd er voor het nieuwe operatiekwartier ook een nieuwe centrale sterilisatie-afdeling (CSA) gebouwd. De waterkwaliteit van het voedingswater voor een CSA is bij Europese norm vastgelegd, waardoor er ook nood was aan een decentrale opstelling voor waterbehandeling.

De oplossing bestond uit een installatie met o.a. een waterontharder om het stadswater te verzachten, gevolgd door een toestel voor omgekeerde osmose, een buffervat met een CO₂-afdrijver en een harstank met mixed bed-harsen. Omdat het proceswater 4 verdiepingen omhoog gepompt moet worden naar de CSA, voorzagen we ook een pompgroep die voldoende sterk is — een standaardpomp zou hier immers niet voldoende zijn.

24/7 productie van ultrapuur water

Het uiteindelijke resultaat is continu beschikbaar bacterievrij ultrapuur water, dat perfect geschikt is voor gebruik in de toestellen van de sterilisatie-afdeling.


EcoWater, jouw perfecte partner voor waterbehandeling

In de zorgsector is een hoge waterkwaliteit noodzakelijk voor een veilig resultaat. EcoWater biedt oplossingen voor uiteenlopende toepassingen, van waterontharders tot uitgebreide installaties voor ultrapuur water.

Behandeld water biedt jou als zorginstelling verschillende voordelen:

  • Ultrapuur water garandeert jouw patiënten meer hygiëne en bovendien is kalkvrij water aangenamer voor om mee te douchen.
  • Omdat er geen kalkaanslag is daalt het energieverbruik van toestellen (denk maar aan vaatwassers, waterkokers of koffie-apparaten).
  • Zowel apparatuur als sanitair vragen minder onderhoud van jouw poetspersoneel. Er moet minder geschrobd worden en intensief onderhoud met chemicaliën wordt overbodig.

EcoWater biedt je een totaaloplossing op maat voor waterbehandeling, vanaf de eerste denkoefening tot het onderhoud van zowel onze eigen installaties als die van andere merken. Dit onderhoud bieden wij jou zowel preventief als correctief aan, door verschillende onderhoudscontracten op maat.

Wil je graag met ons samenwerken of ben je benieuwd welke mogelijkheden wij jou bieden?
Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen

Wat zit er in mijn water?

Smaakt jouw water raar? Ruikt het vreemd? Dat is niet normaal, en wij kunnen helpen.

Bekijk de meest voorkomende waterproblemen

Contacteer ons


 
One file only.
8 MB limit.
Allowed types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, mp4, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.
8 MB limit per form.