header-image
 

Verkleuringen en geurhinder in je putwater.

Wat kan je er aan doen?

Gebruik je water uit een geboorde put, en merk je onaangename geuren of kleuren aan het water?
Hieronder lichten we een aantal mogelijke oorzaken toe, en geven ook mee welke de oplossingen zijn - ervan uitgaande dat je put dieper is dan 15 meter.

Verkleuringen

  • Oranje – bruin – roestkleurig
    Oranje verkleuringen wijzen vrijwel altijd op een hoog ijzergehalte. Dit is niet altijd zichtbaar in het water zelf – vaak merk je het pas als je sanitair, je tegels of je klinkers rossig uitslaan. Een hoog ijzergehalte wordt opgelost door een toestel met harsen, of in welbepaalde situaties, door beluchting, in combinatie met een zandbed filter.
  • Zwart
    Als je water zwart wordt, wijst dit meestal op een hoog gehalte aan mangaan. Qua behandeling ligt dit in lijn met het behandelen van een te hoog ijzergehalte: een toestel met harsen, of, als het kan, een toestel dat werkt op basis van beluchting.
Verkleuringen en geurhinder

Geuren

  • Rotte eieren
    Door opgeloste sulfaten kan putwater naar rotte eieren geuren, erg onaangenaam dus. Dit is te verhelpen door het water te beluchten. Om zelf te testen of dit kans op slagen heeft, neem je best een glas water. Indien de geur na 10 minuten verdwijnt, kan je concluderen dat de geur niet van bacteriologische aard is.
  • Roestgeur
    Opgelost ijzer zorgt ervoor dat uw water naar ijzer, of roest kan ruiken. Vaak heeft u dan ook verkleuring van het water, bruine ijzerafzettingen in uw leidingen of op uw sanitair met verstoppingen tot gevolg, enzovoort. Ijzer filteren uit het water kan met een toestel met harsen, en in welbepaalde situaties, zelfs door beluchting, in combinatie met een zandbed filter.
  • Muffe geuren
    Als er bacteriën in het water zitten, heeft het vaak een muffe geur. Soms een beetje schimmelachtig, soms zelfs naar uitwerpselen (coliforme bacteriën zijn daar vaak de boosdoener). Bacteriën kunnen verholpen worden door te ontsmetten. 
geurhinder

Hoe gaat het concreet in zijn werk?

De eerste vraag is altijd: hoe diep is de put?

Als de put niet dieper is dan 15 meter, is de waterkwaliteit uit de put niet constant genoeg om dit succesvol te behandelen. Zo kunnen we geen garantie bieden op de beste waterkwaliteit. Je kan hiervoor beter terecht bij een erkend boorbedrijf. De lijst kan je hier raadplegen.

De tweede vraag is: wat komt er naar voren uit de wateranalyse?

Als de put diep genoeg is om te behandelen, gaan we altijd kijken naar de resultaten van de wateranalyse, liefst uitgevoerd door een erkend labo. Uw water wordt dan op alle relevante parameters getest, waardoor wij een volledig beeld hebben van de situatie, en zo ook een complete oplossing kunnen voorstellen.

U krijgt dan van ons een offerte op maat. Bovendien bekijken we samen ook steeds wat de terugverdientijd is van uw investering, of dit nu voor huishoudelijk of voor professioneel gebruik is.

Wat zit er in mijn water?

Smaakt jouw water raar? Ruikt het vreemd? Dat is niet normaal, en wij kunnen helpen.

Bekijk de meest voorkomende waterproblemen

Contacteer ons


 
One file only.
8 MB limit.
Allowed types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, mp4, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.
8 MB limit per form.