Hoe werkt een waterontharder
Om deze kalkaanslag tegen te gaan kunnen we het water ontharden. Bij ontharding filteren we het teveel aan kalk (dus calcium- en magnesiumionen) met een harstank uit het water. Deze harsen worden eerst verzadigd met natriumionen. Wanneer het water in contact komt met de harskorrels in de waterverzachter ontstaat er een uitwisseling: de natriumionen onttrekken de calcium- en magnesiumionen uit het water en nemen zelf hun plaats in. Dit gaat zo door tot de harstank verzadigd is met calcium en magnesium. Dan treedt de regeneratiefase in werking. Een omgekeerd proces: de harstank wisselt zijn calcium- en magnesiumionen uit met de natriumionen uit de zoutbak van het systeem.
Gevolg van deze ontharding: geen kalkaanslag meer, en dus een langere levensduur en hogere efficiëntie voor uw infrastructuur. Een bescherming van de investering en een aanzienlijke kosten- en energiebesparing!
Ontharden kan heel nuttig zijn in veel sectoren. Soms als basis voor verdere behandelingen zoals omgekeerde osmose, maar vaak ook als op zichzelf staande behandeling. We lichten een aantal sectoren eruit.
1. Appartementsgebouwen en residenties
De voordelen van zacht water die belangrijk zijn voor individuele particulieren, zijn even goed van tel voor bewoners van appartementsgebouwen. Geen kalkaanslag, bescherming van huishoudelijke apparaten en van verwarmingstoestellen, besparing op zeepproducten, beter voor huid en haar, enzovoort.
Een centrale ontharder voor een appartementsgebouw is vaak goedkoper dan een aparte ontharder voor elke woonunit, en geeft u evenzeer alle voordelen qua onderhoud en bescherming van de installatie.
2. Kantoorgebouwen en hotels/leisure
In het geval van kantoorgebouwen en hotels zijn de voordelen op lange termijn van zacht water van minder direct belang voor de uiteindelijke gebruikers, maar wegen de voordelen naar onderhoud veel zwaarder door. Minder kalkaanslag betekent efficiënter onderhoud, efficiëntere verwarming, en minder slijtage aan de infrastructuur.
Voor hotels komen er dan nog de noden op gebied van waterbehandeling van de keuken bij, waar we dan vooral over omgekeerde osmose gaan spreken.
3. Proceswater voor productiebedrijven
Zelfs al wordt het water tijdens uw productieproces niet verwarmd, dan nog is het gebruik van zacht water vaak voordeliger. Minder onderhoud, minder down time, langere levensduur van uw installaties, dus lagere productiekost en kleinere ecologische voetafdruk.
4. Basis voor verdere behandeling
Als u hoge eisen heeft aan de zuiverheid van het water en bijvoorbeeld kiest voor omgekeerde osmose tijdens uw behandelingsproces, is het raadzaam om als eerste stap te ontharden. Zo haalt u het maximum uit elk toestel in de keten, zonder voortijdige slijtage.