- Wat is een waterverzachter?
- Hoe werkt een waterverzachter?
- Heb ik een waterverzachter nodig?
- Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
- Hoeveel kost een waterverzachter?
- Wat is het BTW-tarief voor een waterverzachter?
- Is flessenwater niet beter dan leidingwater?
- Wordt mijn leidingwater al niet behandeld?
- Wat zijn kalkwerende apparaten?
1. Wat is een waterverzachter?
Een waterverzachter haalt kalk uit het leidingwater, alvorens dit leidingwater in uw huis verdeeld wordt. Dit gebeurt met behulp van harsen, die de opgeloste kalk in het water gaan vasthouden.
Er zijn andere systemen bekend die het water niet ontharden, maar het neerslaan van de kalk zouden beïnvloeden. Onze researchafdeling is steeds op zoek naar nieuwe manieren om water te behandelen, maar heeft nog geen dergelijk procedé gevonden dat performant en betrouwbaar genoeg is om te commercialiseren.
2. Hoe werkt een waterverzachter?
Binnen in de waterverzachter wordt het leidingwater over een harskolom gestuurd, waar de calcium- en magnesiumionen in het water (dus de kalk) vervangen worden door onschuldige natriumionen. Daarom noemt men dit proces ionenuitwisseling. De harskolom heeft een beperkte uitwisselingscapaciteit, die telkens opnieuw “opgeladen” wordt door de harskolom te spoelen met pekelwater. Dit proces wordt regeneratie genoemd.
Bij het regenereren worden de calcium- en magnesiumionen die uit het water gehaald zijn weggespoeld naar de riool, en terug vervangen door natriumionen, zodat de harskolom weer klaar is om uw water te behandelen.
3. Heb ik een waterverzachter nodig?
De kwaliteit van het water dat uit onze kranen stroomt, hangt af van de bodemlagen waar het doorheen sijpelt alvorens het opgepompt wordt. De waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F), waarbij 1 °F overeenstemt met 10 mg kalksteen (CaCO3) per liter water. De niveaus van waterhardheid kunnen in volgende categorieën opgedeeld worden:
zacht water: | 0-7 °F |
middelhard water: | 8-15 °F |
hard water: | 16-30 °F |
zeer hard water: | > 30 °F |
In België komt er alleen in de Hoge Venen en in het noorden van de Limburgse Kempen water met minder dan 15 °F hardheid uit de kraan. U kan de hardheid van het water in uw streek opvragen bij uw watermaatschappij, of wij kunnen ze bij u thuis komen opmeten.
Het bekendste nadeel van hard water is kalkaanslag. Iedereen kent wel de vlekken op de afwasbak, de badkuip en in de douche. De meeste mensen zijn zich ook bewust van de kalkafzetting in hun huishoudtoestellen en boiler. De kalkafzetting zorgt voor een verlaagd rendement (1.5mm kalkafzetting betekent 15% rendementsverlies van de verwarmingselementen) en kan op de lange duur uw toestellen beschadigen. Verder kunnen uw leidingen en kranen (deels) verstopt raken door kalkafzetting.
Minder bekend is echter het effect op zeepproducten. Dezelfde hoeveelheid zeep gaat namelijk minder goed werken met hard water dan met zacht water. U heeft dus meer zeep en shampoo nodig voor uw persoonlijke hygiëne, maar u gaat ook meer was- en poetsproducten verbruiken.
Tenslotte is ook uw kleding en textiel gebaat bij zacht water. De kalk zet zich vast in de stofvezels, en zorgt dus voor snellere slijtage.
Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, becijferde dat al deze factoren samen een gemiddeld gezin tot 650 euro per jaar kunnen kosten. Heeft u dus een waterverzachter nodig? Beslist u vooral zelf.
4. Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
1. Financiële voordelen
Het meest objectieve argument voor een waterontharder is misschien het financiële aspect. Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, berekende dat u tot 650 euro per jaar kan besparen dankzij een waterverzachter.
Even een kort overzicht:
- 50% verminderd verbruik van detergenten en zeepproducten, voor een besparing van 210 euro per jaar.
- 15% besparing op energiekosten, voor een gemiddelde van 63 euro.
- Minder slijtage en onderhoud aan uw warmwater toestellen, voor een gemiddelde besparing van 200 euro.
- Minder slijtage op kledij en linnen, dat 177 euro op jaarbasis scheelt.
Samen dus 650 euro op jaarbasis, voor een gemiddeld gezin. Indien u opteert voor een waterverzachter met geïntegreerde drinkwaterfiltratie op basis van actieve kool, zouden we bij deze berekening ook de besparing op flessenwater kunnen bijtellen, waardoor een toestel zichzelf binnen de twee jaar terugbetaalt.
2. Comfort & wellness
Naast de financiële voordelen biedt zacht water ook een hele hoop comfort. U moet minder poetsen, want er gaat geen kalkaanslag meer zijn in uw badkamer en keuken. Verder is zacht water op zich al beter voor uw huid en haar, wat nog versterkt wordt door het feit dat u minder detergenten gaat moeten gebruiken.
Zacht water is beter voor uw wasgoed. Het slijt niet alleen minder snel, maar behoudt zijn kleuren beter en handdoeken blijven lekker zacht. Tenslotte zorgt zacht water voor lekkerdere koffie en thee, omdat de smaken volledig tot hun recht kunnen komen.
3. Impact op het milieu
Een waterverzachter heeft ook een positief effect op het milieu. De helft minder zeep en detergenten gebruiken, betekent ook de helft minder zeep en detergenten in het afvalwater. Gecombineerd met de langere levensduur die uw huishoudtoestellen en textiel gaan hebben, maakt dit het regeneratieproces ruimschoots goed.
Als u uw ontharder combineert met bijvoorbeeld actieve kool filtratie, kan u nog verder bijdragen aan de beperking van de afvalberg, omdat u geen flessenwater meer moet kopen.