menu

Veelgestelde vragen over waterbehandeling

HomeVeelgestelde vragen over waterbehandeling
HomeVeelgestelde vragen over waterbehandeling

Veelgestelde vragen over waterbehandeling

Wij brachten een aantal veelgestelde vragen over waterbehandeling samen, en geven er een helder, eerlijk en onderbouwd antwoord op. In dit artikel behandelen we de volgende vragen:

 

 1. Wat is een waterverzachter?
 2. Hoe werkt een waterverzachter?
 3. Heb ik een waterverzachter nodig?
   
 4. Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
 5. Hoeveel kost een waterverzachter?
 6. Wat is het BTW-tarief voor een waterverzachter?
   
 7. Is flessenwater niet beter dan leidingwater?
 8. Wordt mijn leidingwater al niet behandeld?
 9. Wat zijn kalkwerende apparaten?

 

 1.   Wat is een waterverzachter?

Een waterverzachter haalt kalk uit het leidingwater, alvorens dit leidingwater in uw huis verdeeld wordt. Dit gebeurt met behulp van harsen, die de opgeloste kalk in het water gaan vasthouden. 

Er zijn andere systemen bekend die het water niet ontharden, maar het neerslaan van de kalk zouden beïnvloeden. Onze researchafdeling is steeds op zoek naar nieuwe manieren om water te behandelen, maar heeft nog geen dergelijk procedé gevonden dat performant en betrouwbaar genoeg is om te commercialiseren.

 

  2.   Hoe werkt een waterverzachter?

Binnen in de waterverzachter wordt het leidingwater over een harskolom gestuurd, waar de calcium- en magnesiumionen in het water (dus de kalk) vervangen worden door onschuldige natriumionen. Daarom noemt men dit proces ionenuitwisseling. De harskolom heeft een beperkte uitwisselingscapaciteit, die telkens opnieuw “opgeladen” wordt door de harskolom te spoelen met pekelwater. Dit proces wordt regeneratie genoemd.

Bij het regenereren worden de calcium- en magnesiumionen die uit het water gehaald zijn weggespoeld naar de riool, en terug vervangen door natriumionen, zodat de harskolom weer klaar is om uw water te behandelen.

  

  3.   Heb ik een waterverzachter nodig?

De kwaliteit van het water dat uit onze kranen stroomt, hangt af van de bodemlagen waar het doorheen sijpelt alvorens het opgepompt wordt. De waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F), waarbij 1 °F overeenstemt met 10 mg kalksteen (CaCO3) per liter water. De niveaus van waterhardheid kunnen in volgende categorieën opgedeeld worden: 
 

zacht water: 0-7 °F
middelhard water: 8-15 °F
hard water: 16-30 °F
zeer hard water: > 30 °F

 

Kaart van hardheden in Vlaanderen

In België komt er alleen in de Hoge Venen en in het noorden van de Limburgse Kempen water met minder dan 15 °F hardheid uit de kraan. U kan de hardheid van het water in uw streek opvragen bij uw watermaatschappij, of wij kunnen ze bij u thuis komen opmeten. 

Het bekendste nadeel van hard water is kalkaanslag. Iedereen kent wel de vlekken op de afwasbak, de badkuip en in de douche. De meeste mensen zijn zich ook bewust van de kalkafzetting in hun huishoudtoestellen en boiler. De kalkafzetting zorgt voor een verlaagd rendement (1.5mm kalkafzetting betekent 15% rendementsverlies van de verwarmingselementen) en kan op de lange duur uw toestellen beschadigen. Verder kunnen uw leidingen en kranen (deels) verstopt raken door kalkafzetting.

Minder bekend is echter het effect op zeepproducten. Dezelfde hoeveelheid zeep gaat namelijk minder goed werken met hard water dan met zacht water. U heeft dus meer zeep en shampoo nodig voor uw persoonlijke hygiëne, maar u gaat ook meer was- en poetsproducten verbruiken.

Tenslotte is ook uw kleding en textiel gebaat bij zacht water. De kalk zet zich vast in de stofvezels, en zorgt dus voor snellere slijtage.

Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, becijferde dat al deze factoren samen een gemiddeld gezin tot 650 euro per jaar kunnen kosten. Heeft u dus een waterverzachter nodig? Beslist u vooral zelf.

  

 

  4.   Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?

1. Financiële voordelen

Het meest objectieve argument voor een waterontharder is misschien het financiële aspect. Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, berekende dat u tot 650 euro per jaar kan besparen dankzij een waterverzachter.

Even een kort overzicht:

 • 50% verminderd verbruik van detergenten en zeepproducten, voor een besparing van 210 euro per jaar.
 • 15% besparing op energiekosten, voor een gemiddelde van 63 euro.
 • Minder slijtage en onderhoud aan uw warmwater toestellen, voor een gemiddelde besparing van 200 euro.
 • Minder slijtage op kledij en linnen, dat 177 euro op jaarbasis scheelt.

Samen dus 650 euro op jaarbasis, voor een gemiddeld gezin. Indien u opteert voor een waterverzachter met geïntegreerde drinkwaterfiltratie op basis van actieve kool, zouden we bij deze berekening ook de besparing op flessenwater kunnen bijtellen, waardoor een toestel zichzelf binnen de twee jaar terugbetaalt.

 

2. Comfort & wellness

Naast de financiële voordelen biedt zacht water ook een hele hoop comfort. U moet minder poetsen, want er gaat geen kalkaanslag meer zijn in uw badkamer en keuken. Verder is zacht water op zich al beter voor uw huid en haar, wat nog versterkt wordt door het feit dat u minder detergenten gaat moeten gebruiken.

Zacht water is beter voor uw wasgoed. Het slijt niet alleen minder snel, maar behoudt zijn kleuren beter en handdoeken blijven lekker zacht. Tenslotte zorgt zacht water voor lekkerdere koffie en thee, omdat de smaken volledig tot hun recht kunnen komen.

 

3. Impact op het milieu

Een waterverzachter heeft ook een positief effect op het milieu. De helft minder zeep en detergenten gebruiken, betekent ook de helft minder zeep en detergenten in het afvalwater. Gecombineerd met de langere levensduur die uw huishoudtoestellen en textiel gaan hebben, maakt dit het regeneratieproces ruimschoots goed.

Als u uw ontharder combineert met bijvoorbeeld actieve kool filtratie, kan u nog verder bijdragen aan de beperking van de afvalberg, omdat u geen flessenwater meer moet kopen.

Wilt u meer weten? Contacteer ons direct via het contactformulier of via 0800 99 599, of lees verder voor nog vijf veelgestelde vragen ..

  5.   Hoeveel kost een waterverzachter?

Bij het vergelijken van prijzen van waterontarders, zou u ook het water- en zoutverbruik voor de regeneratie moeten meenemen in uw berekening, net zoals de prijs van het onderhoud. Uw toestel zou minimum 15 jaar moeten meegaan, dus de gebruikskosten van het toestel worden over die termijn toch een belangrijke factor. Met gebruikskosten bedoelen we vooral de kost van het water- en zoutverbruik van uw ontharder. 

EcoWater waterontharders zijn intelligent volumetrisch, en gaan zich dus optimaal richten naar uw verbruikspatroon. Daarom kan de berekening voor het te verwachten water- en zoutverbruik van een EcoWater toestel relatief complex zijn. Uw EcoWater specialist kan u steeds helpen met het inschatten van uw water- en zoutverbruik. Voor onze modellen worden deze kosten ruimschoots gecompenseerd, dankzij de jaarlijkse besparing tot 650€ die een waterverzachter met zich meebrengt!

 

  6.   Wat is het BTW-tarief voor een waterverzachter?

Voor een private woning ouder dan 10 jaar, heeft u recht op het gunstig BTW-tarief van 6%. Voor woningen jonger dan 10 jaar bedraagt het BTW-tarief 21%.

  

 

  7.   Is flessenwater niet beter dan leidingwater?

Net zoals de kwaliteit van leidingwater varieert naargelang uw gemeente, varieert flessenwater naargelang de producent. Een aantal merken van flessenwater bottelen bronwater, anderen produceren water via filtratie.

Met de technologieën van EcoWater Systems kan u drinkwater van flessenwaterkwaliteit in huis halen, aan een betaalbare prijs. We hebben filtratie op basis van actieve kool (dat qua smaak richting bronwater gaat) en dan de technologie van omgekeerde osmose, dat u zeer puur water oplevert.

  

  8.   Wordt mijn leidingwater al niet behandeld?

Er zijn uiteraard minimum kwaliteitsnormen voor leidingwater.  Op veel plaatsen wordt water behandeld met chloor om bacteriën te doden, en op sommige plaatsen wordt het water ook gedeeltelijk onthard. 

Het doel van deze centrale behandelingen is echter alleen om deze minimumvereisten te behalen. Het water kan nog steeds slecht smaken of ruiken, of magnesium, calcium of andere mineralen of onzuiverheden bevatten.  Toch kunnen we stellen dat het Belgische leidingwater in het algemeen van zeer goede kwaliteit is.

Verder is het nooit uit te sluiten dat er zich onzuiverheden in het leidingwater bevinden, bijvoorbeeld door werken aan de hoofdleiding in de straat. Op sommige plaatsen is een voorfilter dan ook aangewezen.

 

  9.   Wat zijn kalkwerende apparaten?

Waterontharders verwijderen de kalk echt uit het water. Polyfosfaatdoseertoestellen neutraliseren het effect van kalkneerslag. De fysische kalkwerende toestellen (dus magnetische of elektrische toestellen) echter worden verondersteld te vermijden dat de kalk in het water neerslaat.

Uit tests van verschillende fysische kalkwerende toestellen blijkt dat we kritisch mogen staan tegenover de goede werking ervan. In perfecte (laboratorium-)omstandigheden halen ze soms behoorlijke resultaten, maar in een praktijkomgeving is de werking eerder onvoorspelbaar en beperkt. Ze werken meestal enkel bij temperaturen die lager liggen dan die van een centrale verwarming en bij een beperkt debiet. Verder  speelt ook de constante kwaliteit van het water een belangrijke rol.

Een waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling is tot nu toe de enige beproefde technologie  voor residentiële ontkalking van uw water. 

 

Heeft u verdere vragen, opmerkingen, of interesse in een waterontharder? Vul dan het contactformulier hieronder in voor meer informatie!

Contacteer ons voor meer informatie!

Contact form

EcoWater Systems Europe NV deelt deze gegevens nooit met derde partijen. Uw gegevens worden enkel gebruikt om te beantwoorden aan uw vraag. Voor meer informatie kan u ons privacybeleid raadplegen.