menu

Hoe kies ik een waterverzachter voor thuis?

HomeHoe kies ik een waterverzachter voor thuis?
HomeHoe kies ik een waterverzachter voor thuis?

Hoe kies ik een waterverzachter voor thuis?

In dit artikel proberen we u wegwijs te maken in de verschillende types van waterverzachters en halen we de factoren aan die bepalen welk type toestel geschikt is voor uw situatie.

Hoe kies ik een waterverzachter voor thuis?

Inleiding: Hoe werkt een waterverzachter nu eigenlijk?

Het enige toestel voor huishoudelijk gebruik dat de kalk effectief uit het water verwijdert (waarmee u dus zeker bent dat de kalkaanslag echt voorkomen wordt) is een waterverzachter die werkt volgens het principe van ionenuitwisseling.

Het gaat als volgt: het leidingwater wordt door een tank geleid, die gevuld is met harskorreltjes. Deze harskorreltjes gaan de calcium- en magnesiumionen (die voor de kalkaanslag zorgen) vasthouden, en vervangen door onschadelijke natriumionen.

Eens de harsen in de harstank verzadigd zijn, worden ze gespoeld met een pekeloplossing, in een proces dat regeneratie wordt genoemd. De calcium- en magnesiumionen worden meegenomen naar de afvoer, en de harskorreltjes zijn weer klaar om zacht water te maken.

Bij vrijwel alle toestellen gebeurt deze dagelijkse werking op basis van de waterdruk, eventuele elektrische componenten worden alleen gebruikt voor de besturing.

Een waterverzachter wordt bij voorkeur dicht bij de waterteller aangesloten, om ervoor te zorgen dat er zacht water is in het hele huis.

De verschillende types van waterverzachters

Alle waterverzachters met ionenuitwisseling werken volgens hetzelfde principe, zoals uitgelegd hierboven. Toch zijn niet alle waterontharders hetzelfde. De belangrijkste componenten van een moderne ontharder zijn de harstank, de zoutbak (waar het zout wordt opgeslagen) en de controller voor de besturing van de ontharder.

 

1. De besturingssystemen van een waterverzachter

De grootste verschillen in prestaties en verbruik van waterverzachters zijn toe te schrijven aan hun besturingssysteem, vandaar dat we de verschillende systemen even naast elkaar zetten.

Een tijdsgestuurd systeem regenereert volgens vastgelegde intervallen (bijvoorbeeld om de 2 dagen). Het voordeel van dit systeem is dat het eenvoudig is, maar daar houdt het eigenlijk op. Dit systeem houdt geen rekening met het eigenlijke waterverbruik, en regenereert dus niet in functie daarvan.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een regeneratie gestart wordt voordat de capaciteit van de harstank verzadigd is. Omgekeerd, als er door een piek in het verbruik de harstank verzadigd raakt voor de geplande regeneratie eraan komt, komt er toch hard water door uw leidingen.

Volumegestuurde waterontkalkers meten het volume aan water dat door de waterverzachter komt en regenereren de harskorrels pas wanneer er gedetecteerd wordt dat deze verzadigd zijn. Volumegestuurde toestellen vormen dus een verbetering op tijdsgestuurde toestellen, omdat ze zich wel naar uw verbruik richten.

Een volumegestuurde waterontkalker berekent de verzadiging van haar harstank op basis van de ingestelde waterhardheid en het volume water dat verbruikt werd. Hoe exacter deze waterhardheid kan ingesteld worden, hoe zuiniger uw toestel gaat werken.

Intelligent volumetrische waterontkalkers (ook wel elektronische waterontkalkers genoemd) gaan nog een stap verder. Zij gebruiken elektronica om uw verbruik in kaart te brengen en de regeneraties exact aan te sturen. Het beperkte stroomverbruik van deze ontkalkers wordt meestal ruimschoots gecompenseerd door het lagere water- en zoutverbruik, vergeleken met niet-intelligente toestellen. 

Alle waterverzachters van EcoWater zijn intelligent volumetrisch. 

 

2. De harstank van een waterverzachter

Een tweede verschil dat optreedt tussen waterverzachters zit in de harstank, vooral dan in systemen met een enkele (vaak grotere) harstank versus systemen met een dubbele, vaak kleinere harstank, ook wel duplex systemen genoemd (let wel, we vergelijken hier alleen huishoudelijke toestellen, in het geval van professionele toestellen ziet deze vergelijking er helemaal anders uit). Vaak is de harsinhoud van een systeem met enkele tank groter dan de harsinhoud van de twee kleine tanks samen. 

Het besturingssysteem is hier ook belangrijk. Systemen met twee kleine harstanken zijn meestal volumetrisch gestuurd, terwijl systemen met een enkele, grotere harstank meestal intelligent volumetrisch gestuurd zijn.

Verdere verschillen tussen de twee systemen zijn:

  • Systemen met een enkele tank leveren zacht water wanneer u het nodig heeft, terwijl duplex systemen altijd zacht water leveren, 24u op 24.
  • Bij een systeem met enkele tank is het geleverde debiet constant, terwijl bij een duplex systeem het debiet kan fluctueren tijdens regeneratie.
  • De elektronica in een waterverzachter met enkele tank verbetert de efficiëntie van het toestel gevoelig, een duplex systeem heeft meestal geen elektronica.
  • De meeste systemen met een enkele tank gebruiken zouttabletten, terwijl duplex systemen vaak gemaakt zijn om zoutblokken te gebruiken.

Concreet betekenen deze verschillen het volgende: tijdens het regeneratieproces van een waterverzachter met enkele tank is er alleen hard water beschikbaar, terwijl een bij een duplex systeem maar een van beide tanks tegelijk gaat regenereren. Zo wordt er 24u op 24 zacht water geleverd.

In de realiteit verbruiken we echter geen water de klok rond, maar willen we wel de zekerheid dat zacht water geleverd wordt als we het nodig hebben, aan een voldoende debiet. Een waterverzachter met een enkele harstank gaat regenereren wanneer er geen vraag naar water is (bijvoorbeeld midden in de nacht). Haar elektronica zorgt ervoor dat er steeds genoeg capaciteit beschikbaar is overdag, soms door preventief te regenereren.

Een systeem met twee harstanks gaat regenereren wanneer nodig, en vrijwel altijd op een moment dat er waterverbruik is, met alle gevolgen van dien voor het waterdebiet in huis. Verder betekent dit ook dat deze waterontharders niet kunnen regenereren als u niet thuis bent. Als u bijvoorbeeld op uw vakantie bent, kan het water wekenlang stil staat in dit toestel, met alle risico's op bacteriegroei die daarmee gepaard gaan. 

 

3. Tablettenzout versus blokzout

Tablettenzout is beschikbaar in zakken van 10 of 25 kg, die u in een waaier aan verkooppunten kan vinden. Blokzout is alleen beschikbaar in zakken van 8 kg, is duurder, en kan u vaak alleen bij de leverancier van uw toestel aankopen.

 

Waterverzachters eVOLUTION gamma

Welke grootte van waterverzachter heb ik nodig?

Veel mensen denken eerder aan de fysieke grootte van de ontharder, maar het is hoofdzakelijk haar uitwisselingscapaciteit (het volume aan zacht water dat geleverd kan worden tussen regeneraties) die bepaalt of het toestel geschikt is voor een huishouden. Betrouwbare leveranciers gaan deze cijfers meedelen in de brochures van de ontharder.

Het toestel dat voor uw situatie past, gaat bepaald worden door drie belangrijke factoren. De waterhardheid in uw regio, uw totale waterverbruik op jaarbasis, en uw verbruikspatroon.

De waterhardheid in uw regio gaat het volume aan zacht water dat geleverd kan worden door uw ontharder beïnvloeden. Harder water om mee te starten betekent minder zacht water per regeneratiecyclus. Uw waterverbruik hangt vaak samen met uw gezinssamenstelling (meer personen betekent meer waterverbruik) en met uw verbruikspatroon bedoelen we vooral: heeft u een regendouche, gaat u geregeld op vakantie, …

Meestal gaan er meerdere toestellen voldoen aan uw behoeften, maar wees toch voorzichtig met een te klein toestel te kiezen.

  • Een te klein toestel gaat harder moeten werken, vaker moeten regenereren, daardoor meer water en zout verbruiken, en dus sneller slijten.
  • Een te klein toestel zal het water niet lang genoeg in contact brengen met de harsen, waardoor het water niet volledig onthard wordt.
  • Tenslotte is er nog de factor van het waterdebiet in huis. Grotere huizen gaan een groter toestel nodig hebben, om een constant waterdebiet te verzekeren in het hele huis. Als u dus een regendouche hebt, gaat een klein toestel vaak niet het nodige debiet kunnen leveren.

 

Conclusie: Hoe dus de juiste waterverzachter voor mijn huis vinden?

De belangrijkste vraag die u beantwoord moet hebben is of de waterverzachter de juiste eigenschappen heeft om aan de waterbehoefte van het huishouden te voldoen. Het meest geschikte toestel gaan bepaald worden door de waterhardheid in uw regio, uw totaal verbruik op jaarbasis, en uw verbruikspatroon – heeft u een regendouche, gaat u al vaker op vakantie, ...

De prijs van de ontharder wordt niet alleen door de aankoopprijs bepaald, maar ook door de kost in het gebruik. Zo kan een toestel dat duurder is in aankoop toch goedkoper uitkomen op lange termijn, dankzij lagere verbruikskosten. Vermits een goede ontharder meer dan 15 jaar meegaat, zijn deze werkingskosten een belangrijke factor.

Zorgt u er daarom voor dat u steeds over de volgende gegevens beschikt alvorens een keuze te maken:

  • De capaciteit van de ontharder
  • Hoeveel het zout- en waterverbruik bedraagt op jaarbasis
  • Welke dienst na verkoop er wordt geleverd

 

Wenst u meer informatie over de waterverzachters van EcoWater? Vult u dan het contactformulier hieronder in, of belt u ons op 0800 99 599!

Contacteer ons voor meer informatie!

Particulier nieuw

EcoWater Systems Europe NV deelt deze gegevens nooit met derde partijen. Uw gegevens worden enkel gebruikt om te beantwoorden aan uw vraag. Voor meer informatie kan u ons privacybeleid raadplegen.

Meer informatie

Waar kan ik mijn waterverzachter plaatsen?

Waterverzachters worden bij voorkeur geplaatst net na de waterteller, waar het water het huis binnenkomt. Toch is elke leidingwerk en elke situatie anders. Een expert kan u adviseren over de ideale installatieplaats, of dit nu de (kruip)kelder, de garage, de berging of ergens anders is.

Heeft een waterverzachter onderhoud nodig?

Elke serieuze aanbieder van waterverzachters levert een dienst na verkoop. Dit is de reden waarom kiezen voor een expert in waterbehandeling uw investering kan beschermen op lange termijn.