Electrodeionisatie (EDI)
Wanneer het water, verkregen na omgekeerde osmose, nog niet puur genoeg is voor uw toepassingen, kan er nog de techniek van (continue) electrodeionisatie (CEDI) worden toegepast. Dit is een techniek waarbij opgeloste zouten verwijderd worden dankzij de combinatie van electrodialyse en demineralisatie. Simpel gesteld worden dus uitwisseling en omgekeerde osmose aan elkaar gekoppeld. Dit proces heeft een laag energieverbruik en verbruikt geen chemicaliën.
Het resultaat is water van een zeer hoge zuiverheid en met een zeer lage geleidbaarheid, gedemineraliseerd water of demiwater genoemd. De modules zijn beschikbaar met een capaciteit gaande van 250 liter per uur tot 10.000 liter per uur.
De CEDI wordt geïnstalleerd in combinatie met het ROHD systeem, als tweede trap. Het is dus een nabehandeling voor verdere demineralisatie van water dat reeds het omgekeerde osmoseproces heeft doorlopen.
We vinden CEDI-toestellen vaak terug in opstellingen voor ziekenhuizen, om het water voor de autoclaven te voorzien.
UV-behandeling
De ultraviolette straal van een UV-systeem doodt bacteriën, virussen, gisten, schimmels, algen en andere micro-organismen, zonder dat er chemicaliën aan te pas komen. Deze behandeling komt vaak terug in ziekenhuizen, om onder meer het water in de buffertanks van de autoclaven steriel te houden.
Na de UV-filter moeten de leidingen wel steriel zijn, anders wordt het water opnieuw besmet door verontreinigingen die in de leiding zelf aanwezig zijn. In de praktijk wordt er dus meestal met korte, goed onderhouden leidingen gewerkt. Als de kwaliteit van de leidingen eventueel ter discussie staat, kan altijd een dosering met natriumhypochloriet (NaOCl) toegevoegd worden om het water te desinfecteren.