menu

Wat te doen met je waterverzachter in de vakantie?

HomeWat te doen met je waterverzachter in de vakantie?
HomeWat te doen met je waterverzachter in de vakantie?

Wat te doen met je waterverzachter in de vakantie?

Wij krijgen geregeld vragen over wat je wel en niet mag doen met je waterverzachter als je op vakantie vertrekt. Dus, voor alle vakantiegangers onder jullie, even een overzichtje.

1) Moet ik mijn waterverzachter in vakantiemodus zetten?

Neen. Er hoeft op zich helemaal niets te gebeuren met de waterverzachter als u op vakantie vertrekt. De enige uitzondering zijn onze heel oude toestellen die nog tijdsgestuurd werken. U kan deze herkennen aan de vakantiemodus die erop staat, die kan u uiteraard gebruiken.

 

2) Ik wil mijn hoofdkraan dicht draaien, mag dat? 

Ja. Onze waterverzachters zijn (intelligent) volumetrisch gestuurd, en gaan dus niet spoelen als er geen verbruik is. Het kan dus absoluut geen kwaad om de hoofdkraan dicht te draaien als je op vakantie vertrekt. 

Als er iemand tijdens je verlof langs komt om de planten water te geven is het misschien vervelend als er geen water uit de kraan komt, maar voor de waterverzachter is dat allemaal prima. 

 

3) Ik wil de elektriciteit afzetten, mag dat?

Ja. Nu, afhankelijk van hoe lang je weg bent, kan het dat de klok van je waterverzachter ontregeld is. Dit kan wat vervelend worden wat betreft de regeneratiemomenten - je toestel weet dan niet meer wanneer "midden in de nacht" nu eigenlijk is.

Op zich geen enkel probleem - in de handleiding staat in een paar eenvoudige stappen uitgelegd hoe je de klok opnieuw instelt. 

 

4) Ik hoor vanalles over het "toestel in bypass zetten". Wat houdt dat in?

Aan de achterkant van je toestel zit een kunststof hulpstuk, dat ervoor zorgt dat er water door de ontharder loopt. Je kan dit sluiten door de grote hendel dicht te schuiven. Er loopt nu onbehandeld water door je leidingen. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld je planten water te geven.

Als je echt wil dat er geen water meer door de waterverzachter komt, draai je ook het kleine schroefje van de hardheidsregeling dicht. 

Belangrijk is wel - dit is bedoeld als veiligheidsmaatregel, voor als er defecten aan je toestel zijn. Als je toch iets wil afsluiten tijdens je vakantie, sluit je best gewoon de hoofdkraan af, dan zit je safe.

 

Kom je terug uit vakantie?

Bij je terugkeer uit vakantie is het altijd raadzaam om het water even te laten lopen aan de verschillende aftappunten van je huis. Dit wil niet zeggen dat je al dat water zomaar moet verspillen - je planten gaan er heel blij mee zijn!

Meer informatie over de bypass

Wees voorzichtig met het gebruik van de bypass, omdat de regeling van de resthardheid (dus het overblijvende kalkgehalte in de woning) ingesteld wordt op de bypass, met het schroefje. 

Als je dus een specifieke resthardheid hebt laten instellen - bijvoorbeeld voor je verwarmingsketel - kom je best alleen aan dit schroefje als het echt nodig is. 

Als je even je toestel in bypass wil zetten om onbehandeld water te gebruiken, hoef je het schroefje ook helemaal niet te sluiten.