Veelgestelde vragen

Zit je met een vraag? Wij beantwoorden ze hieronder graag!
Niet gevonden wat je zocht? Neem dan snel contact met ons op!

  • Het "toestel in bypass zetten". Wat houdt dat in?

    Aan de achterkant van je toestel zit een kunststof hulpstuk, dat ervoor zorgt dat er water door de ontharder loopt. Je kan dit sluiten door de grote hendel dicht te schuiven. Er loopt nu onbehandeld water door je leidingen. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld je planten water te geven.

    Als je echt wil dat er geen water meer door de waterverzachter komt, draai je ook het kleine schroefje van de hardheidsregeling dicht. 

    Belangrijk is wel - dit is bedoeld als veiligheidsmaatregel, voor als er defecten aan je toestel zijn. Als je toch iets wil afsluiten tijdens je vakantie, sluit je best gewoon de hoofdkraan af, dan zit je safe.

     

    Hoe zet ik mijn waterverzachter in bypass?

    Ontdek het hier

     

    Meer informatie 

    Wees voorzichtig met het gebruik van de bypass, omdat de regeling van de resthardheid (dus het overblijvende kalkgehalte in de woning) ingesteld wordt op de bypass, met het schroefje. 

    Als je dus een specifieke resthardheid hebt laten instellen - bijvoorbeeld voor je verwarmingsketel - kom je best alleen aan dit schroefje als het echt nodig is. 
    Als je even je toestel in bypass wil zetten om onbehandeld water te gebruiken, hoef je het schroefje ook helemaal niet te sluiten. 

     

    Ben je niet helemaal zeker hoe je dit net moet doen? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.

     

     

  • Ik wil de elektriciteit afzetten, mag dat?

    Ja. Nu, afhankelijk van hoe lang je weg bent, kan het dat de klok van je waterverzachter ontregeld is. Dit kan wat vervelend worden wat betreft de regeneratiemomenten, je toestel weet dan niet meer wanneer "midden in de nacht" nu eigenlijk is.

    Op zich geen enkel probleem. In de handleiding staat in een paar eenvoudige stappen uitgelegd hoe je de klok opnieuw instelt. 

  • Ik wil mijn hoofdkraan dicht draaien, mag dat?

    Ja. Onze waterverzachters zijn (intelligent) volumetrisch gestuurd en gaan dus niet spoelen als er geen verbruik is. Het kan dus absoluut geen kwaad om de hoofdkraan dicht te draaien als je op vakantie vertrekt. 

  • Is er altijd water beschikbaar?

    Ja. Het water komt rechtstreeks uit de kraan.

  • Is flessenwater niet lekkerder dan leidingwater?

    Net zoals de kwaliteit van leidingwater varieert naargelang de gemeente, varieert flessenwater naargelang de producent. Een aantal merken van flessenwater bottelen bronwater, anderen produceren water via filtratie.

    Met de technologieën van EcoWater Systems kan je drinkwater van flessenwaterkwaliteit in huis halen, aan een betaalbare prijs. We hebben filtratie op basis van actieve kool (dat qua smaak richting bronwater gaat) en de technologie van omgekeerde osmose, dat zeer puur water oplevert.

     

  • Moet ik mijn waterverzachter in vakantiemodus zetten als ik op reis ga?

    Neen. Er hoeft op zich helemaal niets te gebeuren met de waterverzachter als u op vakantie vertrekt. De enige uitzondering zijn onze heel oude toestellen die nog tijdsgestuurd werken. U kan deze herkennen aan de vakantiemodus die erop staat, die kan u uiteraard gebruiken.

  • Neemt een drinkwatersysteem veel plaats in?

    Neen. Onze toestellen zijn compact en maken bovendien nog opslagruimte vrij, die anders zou ingenomen worden door flessen. 

  • Vergt een drinkwatersyteem veel onderhoud?

    Neen. Maar een jaarlijks onderhoud is wel aan te raden.

  • Wat als mijn drinkwatersysteem lang niet gebruikt geweest is?

    Laat een 10-tal liter water weglopen, zowel plat als bruis. Zo ben je zeker dat het reservoir volledig ververst is. 
     

  • Wat is het BTW-tarief voor een waterverzachter?

    Voor een private woning ouder dan 10 jaar, heb je recht op het gunstige BTW-tarief van 6%. Voor woningen jonger dan 10 jaar bedraagt het BTW-tarief 21%.

     

  • Wat zijn kalkwerende apparaten?

    Waterontharders bijvoorbeeld zijn kalkwerende apparaten. Polyfosfaatdoseertoestellen neutraliseren het effect van kalkneerslag. De fysische kalkwerende toestellen (dus magnetische of elektrische toestellen) echter worden verondersteld te vermijden dat de kalk in het water neerslaat.

    Uit tests van verschillende fysische kalkwerende toestellen blijkt dat we kritisch mogen staan tegenover de goede werking ervan. In perfecte (laboratorium-)omstandigheden halen ze soms behoorlijke resultaten, maar in een praktijkomgeving is de werking eerder onvoorspelbaar en beperkt. Ze werken meestal enkel bij temperaturen die lager liggen dan die van een centrale verwarming en bij een beperkt debiet. Verder  speelt ook de constante kwaliteit van het water een belangrijke rol.

    Een waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling is tot nu toe de enige beproefde technologie voor residentiële ontkalking van jouw water. 

  • Wordt mijn leidingwater al niet behandeld?

    Er zijn uiteraard minimum kwaliteitsnormen voor leidingwater. Op veel plaatsen wordt water behandeld met chloor om bacteriën te doden en wordt het water ook gedeeltelijk onthard. 

    Het doel van deze centrale behandelingen is echter alleen om deze minimumvereisten te behalen. Het water kan nog steeds slecht smaken of ruiken, of magnesium, calcium of andere mineralen of onzuiverheden bevatten. Toch kunnen we stellen dat het Belgische leidingwater in het algemeen van zeer goede kwaliteit is.

    Verder is het nooit uit te sluiten dat er zich onzuiverheden in het leidingwater bevinden, bijvoorbeeld door werken aan de hoofdleiding in de straat. Op sommige plaatsen is een voorfilter dan ook aangewezen.

  • Wat is een waterverzachter?

    Een waterverzachter haalt kalk uit het leidingwater, alvorens dit leidingwater in jouw huis verdeeld wordt. Dit gebeurt met behulp van harsen, die de opgeloste kalk in het water vasthouden. 

    Er zijn andere systemen bekend die het water niet ontharden, maar het neerslaan van de kalk zouden beïnvloeden. Onze researchafdeling is steeds op zoek naar nieuwe manieren om water te behandelen, maar heeft nog geen dergelijk procedé gevonden dat performant en betrouwbaar genoeg is om te commercialiseren.

  • Hoe werkt een waterverzachter?

    Binnen in de waterverzachter wordt het leidingwater over een harskolom gestuurd, waar de calcium- en magnesiumionen in het water (dus de kalk) vervangen worden door onschuldige natriumionen. Daarom noemt men dit proces ionenuitwisseling. De harskolom heeft een beperkte uitwisselingscapaciteit, die telkens opnieuw “opgeladen” wordt door de harskolom te spoelen met pekelwater. Dit proces wordt regeneratie genoemd.

    Bij het regenereren worden de calcium- en magnesiumionen die uit het water gehaald zijn weggespoeld naar de riool, en terug vervangen door natriumionen, zodat de harskolom weer klaar is om uw water te behandelen.

  • Heb ik een waterverzachter nodig?

    De kwaliteit van het water dat uit onze kranen stroomt, hangt af van de bodemlagen waar het doorheen sijpelt alvorens het opgepompt wordt. De waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F), waarbij 1 °F overeenstemt met 10 mg kalksteen (CaCO3) per liter water. De niveaus van waterhardheid kunnen in volgende categorieën opgedeeld worden: 
     

    zacht water: 0-7 °F
    middelhard water: 8-15 °F
    hard water: 16-30 °F
    zeer hard water: > 30 °F

     

    In België komt er alleen in de Hoge Venen en in het noorden van de Limburgse Kempen water met minder dan 15 °F hardheid uit de kraan. Je kan de hardheid van het water in jouw streek opvragen bij uw watermaatschappij, of wij kunnen dit bij jou thuis komen opmeten. 

    Het bekendste nadeel van hard water is kalkaanslag. Iedereen kent de vlekken op de afwasbak, de badkuip en in de douche. De meeste mensen zijn zich ook bewust van de kalkafzetting in hun huishoudtoestellen en boiler. De kalkafzetting zorgt voor een verlaagd rendement (1.5mm kalkafzetting betekent 15% rendementsverlies van de verwarmingselementen) en kan op de lange duur jouw toestellen beschadigen. Verder kunnen leidingen en kranen (deels) verstopt raken door kalkafzetting.

    Minder bekend is echter het effect op zeepproducten. Dezelfde hoeveelheid zeep gaat namelijk minder goed werken met hard water dan met zacht water. Je hebt dus meer zeep en shampoo nodig zonder een waterverachter, maar je gaat ook meer was- en poetsproducten verbruiken.

    Tenslotte is ook uw kleding en textiel gebaat bij zacht water. De kalk zet zich vast in de stofvezels, en zorgt dus voor snellere slijtage.

    Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, becijferde dat al deze factoren samen een gemiddeld gezin tot 650 euro per jaar kunnen kosten. 

     

  • Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?

    1. Financiële voordelen

    Het meest objectieve argument voor een waterontharder is misschien het financiële aspect. Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, berekende dat je tot 650 euro per jaar kan besparen dankzij een waterverzachter.

    Even een kort overzicht:

    • 50% verminderd verbruik van detergenten en zeepproducten, voor een besparing van 210 euro per jaar.
    • 15% besparing op energiekosten, voor een gemiddelde van 63 euro.
    • Minder slijtage en onderhoud aan warmwater toestellen, voor een gemiddelde besparing van 200 euro.
    • Minder slijtage op kledij en linnen, dat 177 euro op jaarbasis scheelt.

    Samen dus 650 euro op jaarbasis, voor een gemiddeld gezin. Indien je opteert voor een waterverzachter met geïntegreerde drinkwaterfiltratie op basis van actieve kool, zouden we bij deze berekening ook de besparing op flessenwater kunnen bijtellen, waardoor een toestel zichzelf binnen de twee jaar terugbetaalt.

     

    2. Comfort & wellness

    Naast de financiële voordelen biedt zacht water ook een hele hoop comfort. Je moet minder poetsen, want kalkaanslag is verleden tijd in jouw badkamer en keuken. Verder is zacht water op zich al beter voor huid en haar, wat nog versterkt wordt door het feit dat je minder detergenten gaat moeten gebruiken.

    Zacht water is beter voor jouw wasgoed. Het slijt niet alleen minder snel, maar behoudt zijn kleuren beter en handdoeken blijven lekker zacht. Tenslotte zorgt zacht water voor lekkerdere koffie en thee, omdat de smaken volledig tot hun recht kunnen komen.

     

    3. Impact op het milieu

    Een waterverzachter heeft ook een positief effect op het milieu. De helft minder zeep en detergenten gebruiken, betekent ook de helft minder schadelijke stoffen in het afvalwater. Gecombineerd met de langere levensduur die jouw huishoudtoestellen en textiel gaan hebben, maakt dit het regeneratieproces ruimschoots goed.

    Als je jouw ontharder combineert met bijvoorbeeld actieve kool filtratie of een drinkwatersysteem, kan je nog verder bijdragen aan de beperking van de afvalberg, omdat je geen flessenwater meer moet kopen.

  • Hoeveel kost een waterverzachter?

    Bij het vergelijken van prijzen van waterontarders, zou je ook het water- en zoutverbruik voor de regeneratie moeten meenemen in de berekening, net zoals de prijs van het onderhoud. Het toestel zou minimum 15 jaar moeten meegaan, dus de gebruikskosten van het toestel worden over die termijn toch een belangrijke factor. Met gebruikskosten bedoelen we vooral de kost van het water- en zoutverbruik van de ontharder. 

    EcoWater waterontharders zijn intelligent volumetrisch, en gaan zich dus optimaal richten naar jouw verbruikspatroon. Daarom kan de berekening voor het te verwachten water- en zoutverbruik van een EcoWater toestel relatief complex zijn. Onze EcoWater specialisten kunnen je steeds helpen met het inschatten van jouw water- en zoutverbruik. Voor onze modellen worden deze kosten ruimschoots gecompenseerd, dankzij de jaarlijkse besparing tot 650€ die een waterverzachter met zich meebrengt!

  • Wat is "hard" water?

    Dat is water dat veel kalk bevat. 

    Het water dat bij je thuis uit de kraan stroomt, heeft al een hele weg achter de rug. Onderweg heeft het mineralen, zoals kalk, opgenomen uit de bodem. Komen er in jouw regio veel calcium en magnesium voor in de bodem? Dan is het drinkwater er "hard".

Wat zit er in mijn water?

Smaakt jouw water raar? Ruikt het vreemd? Dat is niet normaal, en wij kunnen helpen.

Bekijk de meest voorkomende waterproblemen